Gelezen op het internet

Niet Nederlandstalige artikels kunnen met Google translate (behoorlijk goed leesbaar) in het Nederlands vertaald worden: https://translate.google.com/?sl=en&tl=nl&op=websites
Of door het artikel te openen, rechts te klikken in de tekst (niet op een afbeelding) en in het snelmenu te kiezen voor “Vertalen in het Nederlands”

De zomer van 2024 was de warmste ooit gemeten in Europa

OBSERVER: Rising temperatures and shifting patterns—how climate change is impacting European summers | Copernicus = 10.10.2024
Volgens C3S was de zomer van 2024 de warmste ooit gemeten in Europa, met recordhittestress en tot 60% warmere dagen dan gemiddeld in zuidoostelijke regio’s. Veranderende neerslagpatronen en veranderingen in rivierstromen illustreren verder hoe dramatisch zomers de afgelopen decennia zijn veranderd.
In de Observer van deze week onderzoeken we aan de hand van C3S-gegevens hoe de veranderende patronen en gevolgen van klimaatverandering de Europese zomers beïnvloeden.

Overschrijding 1.5° opwarming

Zelfs als we kortstondig de 1,5 graden-grens overschrijden, zullen de gevolgen onomkeerbaar zijn (scientias.nl) = 10.10.2024

Een natte Sahara en Sahel

KNMI – Een natte Sahel en Sahara = 17.10.2024

Infrarood weersatellieten

Infrarood weersatellieten die de weersverwachting ondersteunen – Imagine Above

Samenwerking tussen EarthCARE’s satelliet-instrumenten

KNMI – Samenwerking tussen EarthCARE’s satelliet-instrumenten = 17.10.2024
Vijf maanden na de lancering van de EarthCARE-satelliet zijn de eerste beelden van alle instrumenten aan boord ontvangen. Deze vier geavanceerde sensoren op de satelliet werken samen om te meten hoe wolken en fijnstof de opwarming en afkoeling van onze atmosfeer beïnvloeden.

ESA – EarthCARE synergy

ESA – EarthCARE synergy reveals power of clouds and aerosols = 16.10.2024

Toename van methaan

https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/hoe-temmen-we-de-toename-van-methaan = 30.10.2024

Smeltende gletsjers

Tijdbom tikt: toekomstige pandemieën liggen te slapen in gletsjers = 24.11.2024
Smeltende gletsjers kunnen nieuwe soorten bacteriën vrijlaten, waarschuwen onderzoekers die stalen ijs van het Tibetaanse plateau hebben geanalyseerd. Ze hebben bijna 1000 soorten bacteriën ontdekt, waarvan vele nog niet eerder bekend waren.

Extreem hoge temperaturen

KMI – De toename in frequentie en intensiteit van extreem hoge temperaturen verzwakt de capaciteit van koolstofopname door de terrestrische ecosystemen

De ijskliffen op Antarctica

KNMI – Het raadsel van de ijskliffen op Antarctica = 02.09.2024
Hoge ijskliffen bij een zich snel terugtrekkende gletsjer in West-Antarctica zijn mogelijk minder kwetsbaar voor op hol geslagen ijsverlies dan eerder werd gedacht. Dat is goed nieuws, want zulk versneld ijsverlies was één van de processen met een kleine kans maar met een grote impact voor de zeespiegelstijging in de IPCC en KNMI’23-klimaatscenario’s. Dat lijkt voor dit mechanisme de komende 100 jaar dus nog minder waarschijnlijk te zijn dan gedacht.

De warmste zomer ooit

Warmste zomer ooit gemeten, extremen verrassen ook de wetenschappers (nos.nl) = 08.09.2024

De onverwachte stilte in een actief orkaanseizoen

KNMI – Onverwachte stilte in een actief orkaanseizoen = 10.09.2024
Normaal gesproken zou het Atlantische orkaanseizoen nu op z’n hoogtepunt zijn. Maar afgelopen maand is het extreem rustig geweest in de Atlantische oceaan en het regende ineens in de Sahara.
Oorzaak 1: de tropical wave train is verschoven
Oorzaak 2: boven in de troposfeer is het warmer dan normaal
Oorzaak 3: Te veel verticale windschering

De Atlantic Meridional Overturning Circulation (AMOC),

https://www.realclimate.org/index.php/archives/tag/north-atlantic/)
AMOC is en noord-zuid (meridionaal) gerichte oceaanstroming

  1. De AMOC is een grote zaak voor het klimaat.
  2. De AMOC heeft herhaaldelijk grote instabiliteiten vertoond in de recente geschiedenis van de aarde ,
  3. De AMOC is de afgelopen honderd jaar verzwakt.
  4. De AMOC is nu zwakker dan ooit in het afgelopen millennium.
  5. De verzwakkende trend op de lange termijn is antropogeen.
  6. De AMOC heeft een omslagpunt, maar het is zeer onzeker waar dat is.
  7. Standaardklimaatmodellen hebben gesuggereerd dat het risico in deze eeuw relatief klein is.
  8. Standaardklimaatmodellen onderschatten het risico waarschijnlijk
  9. Standaard klimaatmodellen krijgen de waargenomen ‘koude blob’, maar pas later.
  10. Er zijn mogelijke Early Warning Signals (EWS).

    De scherpe toename van het aantal bosbranden

    https://www.nature.com/articles/s41467-024-51471-x = 24.09.2024
    Een nieuwe studie gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications voorspelt een scherpe toename van het aantal bosbranden in het Noordpoolgebied tussen 2040 en 2060, veroorzaakt door ontdooiende permafrost, uitdrogende grond en frequentere blikseminslagen. Naarmate de permafrost zich terugtrekt, zal deze niet langer als barrière fungeren en omstandigheden creëren voor extremere branden. Klimaatverandering versnelt het ontdooien van de permafrost, waarbij methaan en CO2 vrijkomen terwijl lang bevroren organisch materiaal uiteenvalt. Het verandert ook de waterstroom, waardoor het bodemvocht afneemt.
    Onderzoekers van de Busan National University voorspellen op basis van CESM2-modellen dat in 2050 het aantal brandslachtoffers 2,6 keer zo groot zal zijn in regio’s als Siberië, het Verre Oosten en Canada. De studie voorspelt ook een toename van 50 procent in convectieve energie, wat zal leiden tot vaker bliksem, een van de belangrijkste oorzaken van bosbranden. Tegen 2100 zouden Arctische branden 322,6 miljoen ton koolstof in de atmosfeer kunnen vrijgeven, wat de klimaatverandering verder zou verergeren.

    Een onstabiele AMOC

    Zorgt onstabiele AMOC nu echt voor een toenemende kans op een ijstijd? – NoodweerBenelux = 30.09.2024
    AMOC: een noord-zuid (meridionaal) gerichte oceaanstroming

    De toestand van de gletsjers in Zwitserland

    https://www.srf.ch/news/schweiz/bilanz-gletscherschwund-2024-auf-den-rekordschnee-im-fruehjahr-folgte-die-rekordschmelze = 01.10.2024

    • De terugtrekking van de gletsjers ging vorig jaar onverminderd door, zoals blijkt uit het nieuwe rapport van de Zwitserse Commissie voor Cryosfeerobservatie van de Academie voor Natuurwetenschappen (SCNAT).
    • De lokale gletsjers zullen in 2024 ongeveer 2,5 procent van hun volume hebben verloren. In totaal smolt er 1,2 kubieke kilometer ijs weg – ongeveer het volume van het Bielermeer.
    • In augustus verloren de Zwitserse gletsjers sneller ijs dan ooit tevoren sinds het begin van de metingen.

    De meest recente editie van het EU Copernicus Ocean State Report

    OBSERVER: The latest Ocean State Report highlights record heat, shrinking sea ice, and innovations for a changing ocean | Copernicus = 03.10.2024
    De meest recente editie van het EU Copernicus Ocean State Report (OSR 8) onthult een veranderende oceaan, met recordbrekende temperaturen, afnemend poolijs en mariene hittegolven, waaronder die in de Middellandse Zee, die tot diepten van wel 1500 meter onder het oppervlak van de oceaan doordrongen. Andere regio’s, zoals de Oostzee en de regio Iberisch-Biskaje-Ierland, ondervonden ook aanzienlijke mariene hittegolven. De OSR 8 toont ook het tempo en de mate van opwarming van de oceaan als gevolg van door de mens veroorzaakte broeikasgasemissies en introduceert een reeks nieuwe technologieën en innovaties die helpen de relatie van de mensheid met de oceaan te verbeteren.

    Weerextremen

    KNMI – Zo veranderen weerextremen in Nederland = 02.08.2024
    Niet alleen het gemiddelde weer, maar ook weerextremen veranderen in Nederland door klimaatverandering.
    Het aantal tropische dagen neemt in alle klimaatscenario’s toe.
    In het binnenland komen droge zomers al vaker voor.
    De opwarming gaat samen met een toename van waterdamp in de atmosfeer. Daardoor zien we een duidelijke trend naar grotere, intensere buien terug in de metingen.
    Het aantal dagen met koude extremen  neemt af door klimaatverandering.

    Tweede hittegolf in Antarctica

    Antarctica beleeft tweede hittegolf in enkele jaren tijd: tot 28 graden warmer dan normaal | VRT NWS: nieuws = 02.08.2024

    Regenachtige onweersbuien

    Virulente en zeer regenachtige onweersbuien op 31 juli – KERAUNOS Frans observatorium voor tornado’s en gewelddadige stormen = 02.08.2024
    Deze ochtendstormen waren zeer actief en veroorzaakten plaatselijke hagel en vooral sterke windstoten, die meerdere keren tussen 90 en 100 km/u werden gemeten tussen het noorden van Bourgondië en het zuiden van Lotharingen.
    In Saint-Hilaire-du-Harcouet (Manche) werd in totaal 70,2 mm geregistreerd. Er werden ook enkele sterke of zelfs hevige windstoten waargenomen, met een piek van 124 km/u gemeten in Argentan, in de Orne.
    Tegelijkertijd vormden zich elders in Frankrijk andere stormsystemen die soms sterke activiteit vertoonden in Bretagne, Poitou, Auvergne en Bourgondië, met zware regen en hagel. Maar twee systemen vielen ook op: een extreem regenachtige V-vormige storm boven het zuiden van de Vogezen en een stationair en zeer regenachtig onweersbuiencomplex boven Nord-Pas de Calais.
    In Münster werd 107 mm regen geregistreerd in 2 uur, waarvan 81 mm in 1 uur

    Droogte op Sicilië

    Drought in Sicily threatens grain fields, animal herds (phys.org) = 30.07.2024

    Onderkant Antarctische ijsplaat

    Onderwaterrobot werpt eerste blik op de raadselachtige onderkant van Antarctische ijsplaat: ‘alsof je voor het eerst de achterkant van de maan ziet’ (scientias.nl)= 01.08.2024
    De duik heeft de allereerste gedetailleerde kaarten van de onontgonnen onderkant van de Dotson-ijsplaat opgeleverd, die belangrijke aanwijzingen onthullen over de toekomstige zeespiegelstijging.

    Volg het klimaat op de voet

    KNMI – Volg het klimaat op de voet = 07.08.2024
    Op Climate Pulse, een website van het Europese Copernicus programma, kun je per dag zien hoe hoog de wereldgemiddelde temperatuur is. En hoe warm het is in vergelijking met voorgaande jaren sinds 1940.
    Op Climate Pulse kun je ook zien waar het op een bepaalde dag warmer of kouder was dan gemiddeld.
    De concentraties breikasgassen zijn op de voet te volgen op de website van het Amerikaanse Global Monitoring Laboratory.
    Op de website van het Amerikaanse National Snow and Ice Data Center kun je dagelijks zien hoeveel ijs er ligt op beide polen.

    Afname zee-ijs

    KNMI – Afname Arctisch zee-ijs gaat met horten en stoten = 21.08.2024
    Tussen 1992 en 2006 smolt het zee-ijs in het noordpoolgebied in rap tempo, maar sindsdien verloopt de afname een stuk trager. Een verandering in de overheersende windrichting – en de daarmee samenhangende zeestroming – lijkt hiervan de oorzaak te zijn. Zowel metingen als modelberekeningen laten zien dat die atmosferische circulatie in de komende jaren waarschijnlijk weer gaat draaien en het zee-ijs in een hoger tempo zal afnemen.

    Deze pagina werd het laatst aangepast op 19 november 2024