Dag van de Wetenschap 2024

Dag van de Wetenschap op zondag 24 november

https://www.dagvandewetenschap.be/

De klimaatkwestie onder de loep: oplossingen en valkuilen.

Hoofd- van bijzaken onderscheiden. Dat is niet altijd evident, en al zeker niet als het gaat om complexe materie zoals de klimaatkwestie. Toch doet deze lezing daartoe een moedige poging. Je krijgt niet alleen de essentie van het klimaatprobleem op een dienblad aangeboden. Vooral de essentie van de klimaatoplossing komt aan bod: kan de wereld/Europa draaien op groene energie alleen? Is kernenergie noodzakelijk? Wat met gascentrales, waterstof, enzovoort. Je verneemt er ook hoever we (Europa & de wereld) ondertussen staan met het tegengaan van de klimaatopwarming & hoe je als individu een deel van de oplossing kunt zijn. 
Waar: BC Duinpanne Olmendreef 2, 8660 De Panne 058 42 21 51
Wanneer: 24/11/2024 van 10u30 tot 12u00
Wie: voor 15+, volwassenen. max. aantal deelnemers: 75
Inschrijven verplicht: dit kan vanaf 14 oktober 
https://www.dagvandewetenschap.be/activiteiten/provinciaal-bezoekerscentrum-duinpanne-de-snelste-weg-naar-klimaatsucces-met-pieter-boussemaere-op-locatie

Toekomstige hittegolven in België

Dat het klimaat verandert, is allang geen nieuws meer. In deze presentatie gaat prof. Steven Caluwaerts (UGent – KMI) in op wat die klimaatverandering voor België zal betekenen. Hij zal aan de hand van recent onderzoek waar hij bij betrokken is een beeld schetsen van hoe hittegolven er in de toekomst zouden kunnen uitzien. Er zal bijzondere aandacht zijn voor de steden waar ook het hitte-eiland effect een rol speelt.
Gents Universiteitsmuseum, Karel Lodewijk Ledeganckstraat 35, 9000 Gent
24.11.2024  13:30 – 14:00
Organisatie: UGent, faculteit Wetenschappen, vakgroep Fysica en Sterrenkunde, Research group: Atmospheric Physics
Lezing over Natuur & Milieu  voor personen van 18 tot 99 jaar

Wervelende weersystemen

We nemen je mee in de fascinerende wereld van wervelende weersystemen! Heb je je ooit afgevraagd waarom orkanen draaien of hoe deze stormen ontstaan? Ontdek het zelf met het interactieve Corioliseffect-experiment. Aan de hand van een speciaal wiel kan je zelf ervaren hoe de rotatie van de aarde invloed heeft op de beweging van luchtstromen en zo krachtige stormen vormt.
Daarnaast tonen we in een boeiende video hoe dit natuurfenomeen werkt en leer je hoe wetenschappers dit effect in hun onderzoek gebruiken om weersystemen beter te begrijpen. Wil je meer weten over welk klimaatonderzoek er binnen KU Leuven gedaan wordt? Kom zeker eens langs!
Bibliotheek 2 Bergen – campus Arenberg, Willem De Croylaan, 3001 Heverlee
24.11.2024  10:00 – 17:00
Organisatie: KU Leuven Campus Arenberg Inne Vanderkelen, Nicole van Lipzig, Fien Serras, Ruben Borgers, Florian Sauerland
Voor personen van 0 tot 99 jaar

Meer CO2 in zee?

Wist jij dat de oceaan ons helpt klimaatverandering tegen te gaan?
Elk jaar opnieuw neemt de oceaan miljarden tonnen CO2 op uit de lucht; dat is goed voor ons klimaat. Ze betaalt hiervoor echter een prijs: door de hogere hoeveelheid CO2 wordt ze langzaam zuurder. Het leven in zee wordt daardoor bedreigd.
Gelukkig zijn er natuurlijke processen die deze verzuring tegen gaan, zoals de werking van bepaalde mineralen. Wetenschappers onderzoeken of ze deze werking kunnen versnellen en op grote schaal uitvoeren … Zo slaan we twee vliegen in een klap: we gaan oceaanverzuring tegen én de oceaan kan meer CO2 opnemen.
Kom langs, blaas de longen uit je lijf en ontdek hoe CO2 water verzuurt, maar hoe mineralen ons kunnen helpen in de strijd tegen de klimaatverandering.
ZOO Antwerpen, Koningin Astridplein 26, 2018 Antwerpen
24.11.2024   10:00 – 18:00 doorlopende activiteit
Organisatie: Onderzoekgroep Geobiologie, Faculteit Wetenschappen, Universiteit Antwerpen

Kantelpunten: De Russische Roulette van Klimaatverandering waar Niemand over Praat

Klimaatkantelpunten vertegenwoordigen kritieke drempels binnen de systemen van de aarde, waar voorbij onomkeerbare en mogelijk catastrofale veranderingen kunnen plaatsvinden. Ondanks hun ingrijpende gevolgen worden deze kantelpunten nog steeds onderbelicht in het publieke debat, overschaduwd door het bredere verhaal van geleidelijke klimaatverandering. Deze lezing duikt in de wetenschap achter kantelpunten en onderzoekt hoe ogenschijnlijk kleine veranderingen grootschalige en onomkeerbare gevolgen kunnen veroorzaken door middel van positieve feedbackloops.
De focus ligt op een van de meest kritieke en minst besproken kantelpunten: de mogelijke ineenstorting van de Atlantische Meridionale Overturning Circulatie (AMOC).
Het UFO, Sint-Pietersnieuwstraat 33, 9000 Gent
24.11.2024   10.30 – 11.00
Lezing over Natuur & Milieu  voor personen van 18 tot 99 jaar
Organisatie: UGent Biophysics group Nele Vandersickel

Deze pagina werd het laatst aangepast op 17 oktober 2024