Najaarsbijeenkomst op 18 oktober 2014 in ’t Grom, Sint-Katelijne-Waver
Op 18 oktober hielden we onze najaarsbijeenkomst. Deze ging niet door op één van onze gewone plaatsen, maar in ’t Grom. We waren hier door Lucien Landuyt uitgenodigd.
We waren hier op een zomerse dag (warmer dan nogal wat augustus dagen!), in een groene omgeving. Misschien was het spijtig dat we dan binnen “moesten” zitten, maar we vonden het weer een geslaagde bijeenkomst, redelijk wat aanwezigen, en interessante inhoud.
We begonnen met een woordje over “’t Grom”. Wat zit in de naam? Wat doen ze daar? Het is een GROenteMuseum (en of je dit nu neemt als oorsprong van de naam, of van een grommende maag (als je geen groenten hebt), of nog andere mogelijke verklaringen, het maakt niet uit). Zie https://tgrom.be/ voor meer info.
Dan hadden we de weerbriefing door Hugo Matthues. Hier konden we (tussen de regels door) merken dat “goed weer” geen duidelijke definitie heeft. Hugo heeft liever herfstweer in de herfst, hoewel hij toch ook aangaf dat zo’n mooie dagen aangenaam zijn. Naast de weersvoorspellingen, liet hij ook nogal wat manieren zien hoe je verschillende voorspellingen, en hierop verschillende “zichten” kunt vinden. Veel gebeurde via links van op zijn eigen site (https://www.weerstationransberg.be/).
Dan kwam een gedeelte waarvoor we (denken we) wat extra aanwezigen gekregen hadden, “Hoe het begon” door Hugo Poppe en Lucien Landuyt, beiden grondleggers van de VVW, en Lucien nog steeds een actief redacteur. Het begon misschien wat “rommelig” doordat Hugo Poppe de vrees had dat het wat lang zou worden. Maar het gebeurde toch zoals gepland.
En we kregen inderdaad te horen hoe het allemaal begon. Lucien gaf een korte inleiding om dan het woord te geven aan de eerste voorzitter (of werkgroepsleider). Hoe konden ze starten, met motiverende en demotiverende punten (voorgesteld als voetbalmatch). Ook vertelde Hugo over zichzelf als “de dictator”, “pietje juste” en de gierigaard. Dan kwam Lucien terug aan de beurt over de overgangsperiode naar zijn werkgroepleiderschap, met ook de overgang van het “puur papieren tijdperk” naar het “door-computer-geholpen” tijdperk, de “oude tijd” en de “moderne tijd”.
Na een korte pauze (om wat tijd terug te winnen) kwam Evy Smeets aan het woord. Zij gaf de resultaten van haar master thesis met als (lange) titel: “Kwantificatie van stedelijke hitte-eilanden in België op basis van drie verschillende morfologische parameters: verstening, vegetatie en populatiedensiteit”. Een eerste (wat spijtige) melding hierbij was dat de gegevens die ze van leden gekregen had uiteindelijke niet gebruikt heeft, maar dit met de goed verklaarde argumenten. De uiteindelijke resultaten waren dat er niet zo’n duidelijke hitte-eilanden opgemerkt konden worden, grotendeels door de beperktheid van metingen op werkelijk stedelijke plaatsen.
Zelf was ze redelijk laat op de bijeenkomst aangekomen (door vervoersproblemen – want bereikbaarheid via openbaar vervoer was wel een minpunt van deze locatie). Hierdoor had ze niets gezien van het vorige gedeelte, en wist ze ook niet wie er was. Dit wordt verteld omdat de laatste die haar vragen stelde, niet zomaar vragen stelde, maar eerder aangaf hoe het misschien beter aangepakt had kunnen worden, en wat ze in de toekomst zou kunnen doen (terwijl het over een afgelopen thesis ging…). Uiteindelijk vroeg ze “En wie bent u?”. Het was natuurlijk Hugo Poppe. Ze kende hem van naam en was content dat ze hem nu eens zag.
Het werd niet vermeld, maar het eindwerk is digitaal beschikbaar. Dit kan aangevraagd worden via Paul Willems (paulwillems1@hotmail.com).
Ten slotte gingen we over naar het laatste gedeelte. Dit was een video van Ruben Verboven van de eclips 2012, in Australië. Een eclipsreis (zeker zo’n verre) doe je niet enkel voor de eclips. De eclips zelf kan ook een spannende zaak worden als de dag erg bewolkt start. Zo werd het (voor de mensen die het zo zagen…) een spannend verhaal, met inleiding, die uiteindelijk toch goed afloopt.
Tijdens de bijeenkomst, op een moment dat het ging over de hoge temperaturen van de laatste jaren, nam Poppe ook nog het woord, met een te weinig gehoord besluit. Of het klimaat nu verandert door de mens of niet, en in welke mate dit dan gebeurt, het blijft voor de mens nodig dat we zuinig met de natuur moeten omspringen. (En Hugo gaf ook aan dat de mensen niet onnodig bang gemaakt moeten worden met uitspraken over het klimaat.)
Deze pagina werd het laatst aangepast op 17 oktober 2020