Activiteiten Volkssterrenwacht Armand Pien

Maart 2019

 • Feit & fictie: het klimaatdebat, 20 maart, 20u-22u
  Een gratis interactieve debatreeks over wetenschappelijke onderwerpen die niet gespaard worden van enige maatschappelijke controverse. Samen met een panel van experts gaan we op zoek naar de harde feiten in een jungle van fictieve waarheden. De vragen worden bepaald door het publiek.Ons eerste thema uit deze reeks is, zonder overdrijven, een 'hot topic': klimaatverandering. De spijbelprotesten en algemene klimaatbetogingen van de afgelopen maanden hebben het onderwerp terug op de politieke agenda geplaatst maar tezelfdertijd lijkt het water tussen de 'believers' en 'klimaatskeptici' dieper dan ooit. Ons interactieve klimaatdebat richt zich echter uitsluitend op de wetenschappelijke (on)zekerheden omtrent het klimaat, wars van alle politiek of ideologie. De bevindingen zullen worden geduid door wetenschappers die zich op dagdagelijkse basis bezighouden met het begrijpen van complexe systemen die de hele planeet beïnvloeden. Met een strenge focus op de wetenschap hopen we een breed, kritisch publiek te bereiken. Is klimaatverandering een feit? En zo ja, is het wel zo gevaarlijk voor de mens als wordt beweerd? Zijn er maatregelen nodig en indien dat het geval is: welke? Is het vijf voor, of eerder vijf na twaalf?De vragen bepaalt u zelf. Ons panel van deskundigen zorgt voor de wetenschappelijke feiten en onze barman zorgt er op zijn beurt voor dat uw keel geen droogteperiode tegemoet gaat.
  Toegang is gratis, maar inschrijven is noodzakelijk.

 • Crash course: het leven op Aarde, 25 maart, 19u-21u
  Uit Europese onderwijsstudies blijkt dat kinderen en jongeren 1 vraag belangrijker vinden dan alle andere: zijn wij alleen? Of is er leven buiten de Aarde?Om de zoektocht naar leven in het zonnestelsel buiten de Aarde en de mijmeringen over leven op exoplaneten zinvol aan te pakken vallen we terug op het enige voorbeeld dat we tot hiertoe kennen: het leven op Aarde zelf! Waarom is de Aarde geschikt voor leven? Wat bedoelen we met 'leven'? Hoe is het begonnen? Wat zijn de belangrijkste mijlpalen in de geschiedenis van het Aardse leven? Hoe beïnvloedt het leven onze planeet?
  Later op het jaar komt de vervolgsessie: zoeken naar leven in het zonnestelsel.
  Ingericht volgens ons beproefde crash course concept: voor wie zich niet zoveel kan vrijmaken maar toch dit thema wil ontdekken. Geen voorkennis nodig. U krijgt een mini-syllabus.
  Inschrijven is de boodschap want de plaatsen zijn beperkt!

Contacteer webmaster